Picture
Το ειδικό βραβείο του ιδρύματος Cutuli,θα απονεμηθεί στην Κατάνια της Σικελίας στις 24 Νοεμβρίου 2012 στο δημοσιογράφο και δημιουργό του ντοκιμαντέρ "Πεθαίνοντας για την Αλήθεια" Νίκο Μεγγρέλη.
Το Ιδρυμα Cutuli δημιουργήθηκε το 2008 με τη σύμπραξη τεσσάρων πανεπιστημίων της Σικελίας και της εφημερίδας Corriere della Sera στη μνήμη της Ιταλίδας δημοσιογράφου Maria Grazia Cutuli που βρήκε τραγικό θάνατο στο Αφγανιστάν το 2001 όταν  Ταλιμπάν την εκτέλεσαν εν ψυχρώ μαζί με άλλους τρεις συναδέλφους της.
Στη τελετή θα παρεβρεθεί η Υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας Anna Maria Cancellieri και το βραβείο θα απονείμει στο Νίκο Μεγγρέλη ο πρόεδρος του ιδρύματος και διευθυντής της Corriere della Sera,Ferruccio de Bortoli.


 
 
Στα Τίρανα,στο Akademy of Film Marubi προβλήθηκε στις 16 Οκτωβρίου το "Πεθαίνοντας για την Αλήθεια" μετά από πρόσκληση του τοπικού παραρτήματος Frontline Club.Η αίθουσα ήταν κατάμεστη από νέους και νέες και μετά την προβολή ακολούθησε συζήτηση του Νίκου Μεγγρέλη με το κοινό.
Στις 24 Οκτωβρίου το "Πεθαίνοντας για την Αλήθεια" προβλήθηκε στο Μόσχα για δεύτερη φορά 
Η ταινία -ντοκιμαντέρ έχει προβληθεί σε Λονδίνο,στο περίφημο Frontline club μέλη της οποίας είναι εκαντοντάδες διακεκριμένοι δημοσιογράφοι απο όλο τον κόσμο,Μαδρίτη,Μπιλμπάο,Σαντιάγκο ντε 
Κομποστέλλα,Βίγκο,Σίδνευ,Μελβούρνη,Σκόπια,Βελιγράδι,Νοβισαντ,Ντόχα,Αλγέρι,Μόσχα,Καζάν,Κωσταντινούπολη κ.α.
Στην Ελλάδα εκτός από την Αθήνα έχει προβληθεί σε Θεσσαλονίκη,Χαλκίδα,Χίο,Ηράκλειο,Βάμο, Ηλιούπολη κ.α.
 
 
Picture
Το CineDoc σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο, την ΕΡΤ και το Γκαίτε, παρουσιάζει την Τετάρτη 25 Απριλίου την ταινία του Νίκου Μεγγρέλη Πεθαίνοντας για την Αλήθεια. Στην παρουσίαση που θα γίνει στο Γαλλικό Ινστιτούτο, θα περιλαμβάνεται και το νέο ντοκιμαντέρ του Στέλιου Κούλογλου, "Oligarchy". ΟΙ δύο δημιουργοί θα παρευρεθούν στην προβολή και θα συμμετάσχουν στην συνέχεια σε συζήτηση με το κοινό. Ώρα προβολής: 20:00. Είσοδος 5 ευρώ. 

 
 
Η κινηματογραφική Λέσχη Ηλιουπόλεως διοργανώνει την Κυριακή 11 Μαρτίου στις 20.00, προβολή της ταινίας ντοκιμαντέρ του Νίκου Μεγγρέλη, Πεθαίνοντας για την Αλήθεια. Αμέσως μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με τον δημιουργό της ταινίας. Η συνάντηση θα γίνει στον φιλόξενο χώρο του Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών, Μαρίνου Αντύπα 86 στην Ηλιούπολη. Η είσοδος θα είναι για όλους δωρεάν.
 
 
Picture
Θετικές κριτικές απέσπασε η ταινία του Νίκου Μεγγρέλη "Πεθαίνοντας για την Αλήθεια από το κινηματογραφικό site Cinephilia.au. Διαβάστε εδώ την κριτική. 

 
 
Picture
Διαβάστε εδώ την κριτική του ανεξάρτητου δημοσιογραφικού οργανισμού FRONTLINE για το ντοκιμαντέρ του Νίκου Μεγγρέλη "Πεθαίνοντας για την Αλήθεια".

 
 
Picture
Στον διεθνή τηλεοπτικό ειδησεογραφικό σταθμό Russia Today προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ του Νίκου Μεγγρέλη "Πεθαίνοντας για την Αλήθεια." Περισσότερα για το θέμα μπορείτε να διαβάσετε στην σχετική ιστοσελίδα.

 
 
Picture
Ξεκινά από αύριο Τετάρτη, 14 Δεκεμβρίου η πώληση της ταινίας ντοκιμαντέρ του Νίκου Μεγγρέλη, "Πεθαίνοντας για την Αλήθεια" σε DVD.
Για όποιον ενδιαφέρεται μπορεί να επισκεφθεί τα πολυκαταστήματα PUBLIC και METROPOLIS ή τα βιβλιοπωλεία ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ, ΠΑΤΑΚΗΣ και ΕΣΤΙΑ.

 
 
Την προβολή της ταινίας-ντοκιμαντέρ “Shooting vs. Shooting, Πεθαίνοντας για την Αλήθεια" του Νίκου Μεγγρέλη διοργανώνουν οι ευρωβουλευτές Χρυσούλα Παλιαδέλη, Σπύρος Δανέλλης και Γιώργος Χατζημαρκάκης τη Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου στις 18.30 στην αίθουσα ASP 5G2 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.  Το “Shooting vs. Shooting Πεθαίνοντας για την Αλήθεια" αναφέρεται  στην αέναη σύγκρουση ανάμεσα στην ενημέρωση  και στην προπαγάνδα, στους θανάτους των δημοσιογράφων στην προσπάθειά τους να μεταφέρουν στην κοινή γνώμη την πραγματικότητα του πολέμου  στο Ιράκ και στο καθεστώς της ατιμωρησίας των ενόχων. Η έρευνα και τα γυρίσματα κράτησαν τρία χρόνια και  έγιναν στο Ιράκ και σε άλλες εννέα χώρες. Η ταινία-ντοκιμαντέρ του Νίκου  Μεγγρέλη έγινε δεκτή με πολύ θετικές κριτικές στην Ελλάδα, και έχει αποσπάσει μέχρι τώρα 4 βραβεία και 2 τιμητικές διακρίσεις σε διεθνή φεστιβάλ. Η αφήγηση και οι υπότιτλοι είναι στα αγγλικά και θα ακολουθήσει συζήτηση με το δημιουργό της ταινίας.
 
 
Picture
Άλλο ένα βραβείο απέσπασε η συμπαραγωγή της ΕΡΤ «Πεθαίνοντας για την Αλήθεια» σε σκηνοθεσία Νίκου Μεγγρέλη, κατά την τελετή απονομής του «2011 SichuanTVFestival- InternationalGoldPandaAwards» που πραγματοποιήθηκε στο Σιτσουάν της Κίνας. To «Πεθαίνοντας για την Αλήθεια» τιμήθηκε με το ειδικό βραβείο της κριτικής επιτροπής για το καλύτερο ντοκιμαντέρ κοινωνικού θέματος. Η ταινία διακρίθηκε στο διαγωνιστικό τμήμα για ντοκιμαντέρ του Φεστιβάλ όπου συμμετείχαν 916 ταινίες, που προέρχονταν από 54 χώρες, από τις συνολικά 3.928 ταινίες που είχαν υποβάλει αρχικά υποψηφιότητα συμμετοχής.Σε διάστημα 3 μηνών το ντοκιμαντέρ έχει λάβει άλλα τρία διεθνή βραβεία.